Takže je tohle diskuze o nové ochraně DVD nebo o tom, jak se tady mají moderátoři špatně? :lol: No nic radši toho nechám, nebo dostanu :ban2: :lol:
Jinak k těm diskům, co údajně nemají jít číst v PC mechanikách - tohle považuju za největší svinstvo ze všech. Naprosto chápu, že se výrobce/vydavatel/distributor díla (filmu, cd, apod.) snaží chránit svoje autorské právo, ale pokud už si disk koupím (a já si ty, co za to stojí, kupuju), tak mi rozhodně nemá právo disktovat, na čem si ho mohu přehrát a na čem ne. Ja například nemám žádnou zvláštní potřebu přehrávat si film ve stolním přehrávači - na PC mi to docela stačí, mám velký (relativně) monitor, docela dobrý zvuk, atd.
Za svinstvo to ale nepovažuju jen kvůli přehrávání na "opravdovém PC" - jde o to, že spousta výrobců hlavně levnějších přehrávačů montuje do svých výrobků právě normální PC mechaniky (proč by také ne - na nějaké "nenormální" není nikdo zvědavý). Tyto přehrávače pak nedokáží takto "vylepšený" disk přečíst a člověk má smůlu, přestože ho prodavač v obchodě ujišťoval, že disk má sice tuhle novou-supr-cool-non-plus-ultra ochranu, ale že se stolním přehrávačem se nemusí člověk bát, ten že to normálně přehraje.
Takže dneska máme přehrávače, které se dají pořídit třeba za 1500 - 3000 Kč. Ne že bych osobně o takový přehrávač nějak zvlášt stál, ale na druhou stranu je spousta lidí, kterým bohatě stačí a nikdy nebudou potřebovat nic jiného. Navíc tak krásně napomáhají dostávat DVD mezi obyčejné lidi, což považuju za jednoznačne pozitivní trend, který se jistě libí i filmovým distributorům. Na druhou stranu je tu snaha pořád něco omezovat a nějak chránit i za cenu toho, že to poškodí podle mě ne zcela bezvýznamnou skupinu legálních zákazníků.
Správná cesta je podle mě změna cenové a distribuční politiky, ne vývoj dalších nesmyslných ochran, které spotřebitelé naprosto nechtějí, ale v konečném důsledku je musí stejně zaplatit.